Солени ястия

Пълнени домати с рикота и сьомга

45 мин

Съставки:

За домати:
» 8 средно големи домата
» прясно смлян черен пипер
» 120 g пушена сьомга
» 160 g сирене рикота
» 1 яйце
» 1 щипка лют червен пипер
» прясно настъргано индийско орехче
» 1 супена лъжица MEGGLE Premium Butter масло
» 1 супена лъжица зехтин

Сос:
» 1 малък шалот лук
» 4 супени лъжици сухо бяло вино
» 2 супени лъжици заквасена сметана
» 60 g MEGGLЕ маслен специалитет с подправки и билки
» 300 g MEGGLE заквасена сметана
» бял пипер
» сол

Начин на приготвяне:

Измийте доматите и отстранете дръжките. След това ги залейте с вряла вода и веднага ги потопете в студена вода, за да се белят по-лесно. След това обелете доматите, отрежете малко капаче отгоре и ги загребете с малка лъжица. Посолявате и пипервате леко вътрешността на доматите. За соса нарежете сьомгата на кубчета и смесете сиренето рикота с разбитото яйце. Леко разбъркайте кубчетата сьомга, подправете с индийско орехче, лют червен пипер и сол. След това поставете сместа в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната до 220°C. Напълнете доматите със сместа от рикота и сьомга.

Разтопете маслото и зехтина в огнеупорен съд. Сложете доматите в съда и запечете за около 15 минути. За соса обелете шалота и го нарежете на кубчета. Задушете кубчетата във вино, докато сместа намалее с една трета. След това добавете заквасената сметана и оставете да заври за кратко. Разбърквайки с бъркалка, малко по малко добавете нарязаното на ситно масло с билките. Накрая махнете соса от котлона и подправете със сол и черен пипер.