Сладки десерти

Домашен чийз пай

2 ч 15 мин

Съставки:

Тесто:
» 500 g брашно
» ½ чаени лъжици бакпулвер
» 250 g MEGGLE Premim Butter масло
» 150 g захар
» 2 яйчни жълтъка
» 90 g MEGGLE заквасена сметана
» 1 супена лъжица настъргана кора от лимон
» 1 щипка сол

Пълнеж:
» 2 яйца (яйчени жълтъка отделени от белтъците)
» 200 g захар
» 500 g MEGGLE прясно сирене за намазване
» 180 g MEGGLE заквасена сметана
» 1 чаена лъжица настъргана кора от лимон
» 12 g ванилена захар
» 80 g стафиди
» пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Тесто:
В купа пресейте брашното, добавете бакпулвера, солта, захарта и разбъркайте. Сложете парченца масло в брашното с пръсти, докато сместа придобие вид на галета. В отделна купа разбийте яйцето, добавете заквасената сметана и настърганата лимонова кора, смесете съставките и ги добавете към сместа от брашно и масло. От съставките внимателно направете хрупкаво тесто с ръце и оформете груба топка (не много твърда, защото колкото повече се омесва тестото, толкова по-твърд ще бъде паят). След това тестото се увива в прозрачно кухненско фолио и се оставя в хладилник да престои 30 минути.

Пълнеж:
Смесете прясното сирене за намазване със заквасената сметана, добавете захарта, настърганата лимонова кора, ваниловата захар, стафидите, двата жълтъка и разбъркайте. В отделна купа сложете два белтъка, разбийте на сняг и леко го смесете със сместа от крема сиренето.

Подреждане на блатовете:
Отпочиналото тесто разделете на 2 равни части и разточете всяка до размера на огнеупорен съд (35х22х6). Поставете едно разточено тесто на дъното на съда и го набодете на няколко места с вилица, за да се изпече по-добре. Върху него се нарежда приготвения пълнеж и се покрива с другата половина от тестото, което също набождаме с вилица, за да се изпари по-лесно образуваната пара при печенето.

Печене на пайове:
Така приготвеният пай се поставя във фурната, предварително загрята до 180°C, на най-ниската решетка за около 1 час и 15 минути. Оставете готовия сладкиш да изстине.

Сервиране:
Преди сервиране, нарежете пая на кубчета и поръсете с пудра захар.