Сладки десерти

Куглоф с вино

Ingredients:

» 4 яйца
» 270 g захар
» ½ лъжички настъргана лимонова кора
» 160 g галета
» 30 g MEGGLE масло
» 350 ml сухо бяло вино
» 20 ml лимонов сок
» 40 ml портокалов сок
» 1 кора от канела
» 3 скилидки
» 1 супена лъжица настъргана портокалова кора
» 10 зърна бяло грозде

Preparation:

На първо място отделете жълтъците от белтъците в две купи. В купа с жълтъците добавете 100 г захар, настъргана лимонова кора и разбъркайте 4-5 минути до получаване на еднороден крем. След това почистете бъркалките на миксера и можете да разбиете на сняг. Щом стане пяната, добавете 70 г захар и разбийте белтъците до готовност. Тогава сложете снега в купа с разбитите жълтъци и разбъркайте добре. След това добавете останалия сняг и половината от трохите и разбъркайте внимателно до еднородна смес. Намажете формата за куглоф с масло, поръсете с останалите трохи и запечете за 30 минути. През това време сложете в тенджера 100 г захар, налейте бяло вино, лимонов сок, портокалов сок, добавете карамфил, канела, настъргана портокалова кора, почистени зърна грозде и след като е готово, гответе 3-4 минути. Готовият куглоф се изважда от фурната и се оставя да изстине, след което се залива бавно с греяно вино, за да поеме максимално течността, нарязва се на филийки и се сервира.