Солени ястия

Филе от сьомга с бял сос и лайм

Съставки:

» 4 филета от сьомга
» 160 g моркови
» 160 g праз
» 80 g целина
» 80 g червени чушки
» 80 g MEGGLE Premium Butter масло
» 20 ml зехтин
» сол и черен пипер

За соса:
» 80 g MEGGLE Premium Butter масло
» 80 g нарязан на кубчета лук
» 4 скилидки чесън
» 1 дафинав лист
» 60 g брашно
» 800 ml рибен или зеленчуков бульон
» 4 лайма
» 220 ml MEGGLE сметана за готвене
» сол, черен пипер, куркума

Начин на приготвяне:

Филетата от сьомга се мариноват леко в зехтин, като се посоляват и овкусяват с пипер, след което се запържват на скара или грил тиган. Нарежете зеленчуците на много тънки ивици и бланширайте във вряща вода за около 30 секунди. След бланширане веднага сложете зеленчуците в ледена вода, за да запазят цвета си. Непосредствено преди сервиране задушете зеленчуците в масло (за да останат хрупкави). За соса запържете нарязания на ситно чесън и лук с дафиновия лист. Добавете брашното и гответе за кратко, след което налейте бульона. Изцедете сока от лайм и го добавете към врящия сос и продължете да готвите. Накрая добавете готварската сметана да къкри. Извадете дафиновия лист и разбийте всичко с миксер. Полейте печената риба и зеленчуци с ароматния бял сос и сервирайте с тънки резенчета лайм.