Сладки десерти

Сладка пита с кисело мляко

Съставки:

За тестото:
» 200 g MEGGLE Premium Butter масло
» 4 яйчни жълтъка
» 100 g захар
» 400 g брашно
» 1 бакпулвер
» 1 ванилова захар

За крема:
» 4 белтъка
» 1 чаша MEGGLE кисело мляко
» 1 чаша MEGGLE заквасена сметана
» 5 супени лъжици брашно
» 200 g захар
» 1 ванилова захар
» 1 чаена лъжица настъргана лимонена кора

Начин на приготвяне:

Тесто:
Смесете всички съставки в купа. Нарежете маслото MEGGLE на лентички и омесете тестото с ръце. След като тестото се омеси малко, доомесете го върху масата (съберете трохите наоколо и ги омесете с тестото). Оформете на хубава топка. Разрежете тестото наполовина на 2 парчета по около 400 гр. и ги сложете в отделни пликчета. Приберете едната половина от тестото в хладилник (тази, която ще разточите за дъно), а другата във фризера (тази, която ще настържете) за 30 минути. Докато тестото се охлажда, пригответе крема.

Крем:
Включете фурната на 180°C и я оставете да се загрее. Разбийте белтъците на твърд сняг. След това добавете MEGGLE кисело мляко, MEGGLE заквасена сметана, брашно, захар, ванилова захар и лимонова кора. Разбъркайте за кратко всичко само да се смеси и оставете настрана.

Приготвяне:
Вземете тава за печене и сложете в нея намазнена хартия. Охладеното тесто извадете от хладилника, разточете го на намазнена хартия и свободно го разпределете по малко отгоре, за да не залепне. Прехвърлете тестото заедно с хартията в тавата за печене. Сложете крема върху тестото и го заравнете. Другото тесто извадете от кората и го настържете отгоре с едро ренде. Печете питата за около 35-40 минути (до златисто кафяво).